Mikä SUP-lauta minun tulisi valita?

SupWorld on päättänyt keskittyä monipuolisiin SUP-lautoihin. Näitä voidaan käyttää erilaisiin aktiviteetteihin. Jos et tiedä, mikä SUP-lauta sopisi sinulle parhaiten ja haluat monitoimisen laudan, valitse monipuolinen lauta.

Monipuolinen lauta on suunniteltu kuin pitkä surffilauta, joka on tyypillisesti 10–12 jalkaa pitkä ja 30 "- 32" leveä (SUP-laudan leveys ilmoitetaan tuumina ja pituus jalkoina). Pituus tarjoaa suuntavakautta, kun taas leveys tarjoaa hyvää vakautta vedessä meloessasi. Monipuolista lautaa voidaan käyttää melontaan tyynillä vesillä tai klassisena surffilautana. Monipuolinen lauta takaa hauskanpitoa tuntikausia sekä pienissä että keskisuurissa aallokoissa. Jos lautaa käytetään pääasiassa rannalla rentoutumiseen ja hauskanpitoon perheen kanssa, tämä kategoria sopii hyvin. Tämä lauta on hyvä valinta niille, jotka haluavat laajoja käyttökohteita. 

Tämän laudan avulla voit ylläpitää tasapainoa, mikä tekee SUP-laudan oppimisesta erittäin helppoa.

Puhallettavat SUP-laudat

Puhallettavat SUP-laudat, Air SUP:it tai iSUP-laudat ovat saaneet paljon suosiota viime vuosina. Nykyään puhallettava SUP voi olla yhtä vakaa kuin kiinteä lauta. Puhallettavaa SUP-lautaa on helppo kuljettaa mukana ja se voidaan helposti laittaa peräkonttiin tai selkään etsiäksesi täydellisen vesialueen paremman seikkailun takaamiseksi. Mahdollisuudet ovat hyvät, ja voit tutkia paljon enemmän puhallettavan SUP-laudan avulla. Puhallettava SUP-lauta on kestävä ja se on suunniteltu kestämään melojen ja muiden rasitteiden iskuja. Jos kuitenkin törmäät kiveen, normaalisti lauta ei vaurioidu. Kaikki painepisteet poistuvat itsestään. Puhallettavan SUP-laudan etu on, että se voidaan pakata pieneen autoon tai reppuun ja se vie hyvin vähän tilaa varastossa.

Sup purjeella / WindSUP

WindSUP on purjelaudan ja SUP-laudan yhdistelmä. Kuten nimestäkin voi päätellä, voit asentaa lautaan purjeen. SUP-purjelautailu on ihanteellinen valinta niille, jotka haluavat suppailla sekä samaan aikaan haastaa itseään purjelautailussa. Laudassa ei ole kiinteitä jalkaremmejä ja siksi se sopii parhaiten aloittelijoille ja lapsille, jotka opettelevat purjelautailua kevyessä tuulessa.

Vaatetus suppaukseen

SUP-laudan ja melan hankittuasi olet valmis lähtemään vesiin. Parhaan vesikokemuksen saamiseksi on tärkeää pukeutua asianmukaisesti olosuhteiden mukaan. Aluksi märkäpuku voi olla paras valinta – myös turvallisuussyistä. SUP-laudan etuna on se, että jos putoat veteen, sinun täytyy vain kiivetä takaisin laudalle ja jatkaa. Riippuen siitä, miten usein putoat, märkäpuku on yhä tärkeä. Jos surffaat aallokoissa, luonnollisesti putoat veteen useammin kuin meloessasi tyynissä vesistöissä. Aaltosurffaukseen tarvitaan hyvä märkäpuku, jossa on pitkät hihat ja lahkeet. Kuumimpina päivinä lyhyet hihat riittävät. Sama koskee leikkiä ja perhekäyttöä kesäisin. Niin kutsutut Long-Johnit, joita kajakkimelojat käyttävät usein, on hyvä vaihtoehto suppailijoille kesäisin, koska niissä on lyhyet hihat ne tarjoavat erittäin hyvän liikkuvuuden.

Mikä SUP-mela valita

Laudan lisäksi on harkittava melaa. Useat ihmiset itse asiassa sanovat, että mela on tärkeämpi kuin itse lauta - eikä ihmekään, koska melaa käytetään vedessä liikkumiseen.

Pienenettävä sisältö

Kiinteät melat vs. säädettävät ja kolmiosaiset melat 

Kiinteä mela voidaan mukauttaa pituuteesi ja melontatarpeisiisi (kiertelyyn käytettävän melan pitäisi olla pidempi kuin aalloissa käytettävän). Se siis sopii sinulle täydellisesti! Säädettävää kaksiosaista melaa voidaan säätää pituussuunnassa. Se on täydellinen, jos melaa käyttävät useat ihmiset tai sitä käytetään useaan eri tarkoitukseen. Se vie myös vähemmän tilaa, koska voit työntää melan yläosan alas, kun se ei ole käytössä. Kolmiosainen säädettävä mela on selkeä valinta, jos melaa on lyhennettävä mahdollisimman paljon esimerkiksi autoon sovittamiseksi. Kokoontaitettava mela kuitenkin vaikuttaa melan joustavuuteen, ja siksi se on hieman huonompi kuin kiinteä pituus.

Melan laatu

Laadukas mela on tyypillisesti valmistettu 100 % hiilestä ja sen lapa on suunniteltu erityisesti. Tämä vakauttaa lavan pitävyyttä vedessä. Aluksi voit tietenkin valita edullisemmasta materiaalista, kuten lasikuidusta, valmistetun melan. Suosittelemme alumiinia vain, jos SUP-lautaa käytetään viihdetarkoitukseen.

Melan koko 

Lavan koolla ja varren pituudella ja joustavuudella on suuria eroja. Melan lapa tulee valita kokosi (miten vahva olet) ja käyttötarkoituksen mukaan. Melalla, jossa on pienempi lapa, on korkeampi kadenssi, jota voidaan verrata polkupyörän pieneen vaihteeseen. Pienempi lapa sopii pidemmille melontamatkoille tai kun käyttäjä haluaa vähemmän vastusta ja käyttää vähemmän voimaa. Suurempi lapa tarjoaa parempaa kiihtyvyyttä ja työntövoimaa, jotta voit meloa nopeammin. Tästä on hyötyä erityisesti lyhyillä matkoilla tai SUP-lautaa käytettäessä aalloissa, kun haluat tuntea todellisen aallokon voiman. Pituus on kuitenkin myös tärkeä valita oman pituutesi mukaisesti, mutta se voi riippua myös siitä, miten käytät lautaa. Melan tulisi olla noin 20 cm pidempi omaan pituuteesi verrattuna aallokoissa ja noin 40–50 cm pidempi tasaisissa vesistöissä (kiertely ja kilpailu). Mutta tietenkin on myös henkilökohtaisia mieltymyksiä. Jos et ole varma, mikä pituus on oikea sinulle, suosittelemme hankkimaan säädettävän melan, jotta voit löytää sinulle sopivan pituuden ennen kiinteän pituisen melan ostamista.

SUP-asusteet

Kuten kaikissa muissa urheilulajeissa, jotkut lisävarusteet voivat olla hyödyllisiä. Tässä on muutama: - Liivi (suosittelemme aina pelastusliiviä) – Karkuremmi (hihna lautaan, jotta se ei pääse ajelehtimaan). Remmin pituuden tulee olla suunnilleen sama kuin laudan pituus. Remmejä on saatavilla myös meloille. - Pehmuste kattotelineeseen (jottet naarmuta uutta lautaasi) – Reppu laudalle - Vesitiivis laukku (jotta voit ottaa mukaasi puhelimen, GPS:n tai vaatteet)